DESA UBUNTU
PERSINGGAHAN SUMBER INSPIRASI TERBUKA ANDA


Mari2.. Bagaimana mahu baik pulih Grub2?? Begini...

Hari ni ak da hancurkan Grub2 aku dengan format windows lagi sekali. Ia agak susah nak membaiki pasal tak banyak "how to" pasal recover balik Grub2 yang da hilang tu.

Ok..kat bawah ni adalah langkah2 bagaimana kamu semua nk kembalikan Grub2 pasal da format balik windows tanpa menggangu partition ubuntu korg.

Kamu perlu ada LIVE cd ubuntu untuk lakukan mende ni. Buat pengetahuan para pengguna, Ubuntu menggunakan Grub2 sejak dari keluaran Ubuntu 9.04 iaitu Jaunty. Buka system dengan Live CD dan buka terminal.

Masukkan command di bawah 1 per 1:

$sudo fdisk -l


Ini akan menunjukkan table tok partition korg. Bawah ni sample dari table partition aku:
/dev/sda1 29 8369 66999082+ 83 Linux
/dev/sda2 * 8370 13995 45190845 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 13996 14593 4803435 5 Extended
/dev/sda5 13996 14593 4803403+ 82 Linux swap / Solaris

Skarang ni aku akan mount Linux (sda1), aku ada external boot kat partition aku seperti yang dilihat.(kalo korg de external boot jgn lupe nk mount sekali)
$sudo mount /dev/sda1 /mnt
$sudo mount /dev/sda2 /mnt
$sudo mount --bind /dev /mnt/dev
$sudo mount --bind /proc /mnt/proc
Command di bawah adalah optional (it copies resolv.conf)
$sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf

Skarang chroot kedalam enviroment kita buat :
sudo chroot /mnt

Selepas chrooting, kamu tidak perlu melakukan sudo sebelum commands anda, kerana anda sedang berada didalam root.

Kamu boleh edit edit /etc/default/grub file untuk menepati system anda (timeout options etc)
#nano -w /etc/default/grub

Skarang install/recover Grub2 :
#grub-install /dev/sda

Papepun korg msti dapat error dengan code diatas, Kalo ya sila guna command di bawah:
#grub-install --recheck /dev/sda

Skang bole la kua dari chroot, umount sume system da reboot pc korg:
#exit
$sudo umount /mnt/dev
$sudo umount /mnt/proc
$sudo umount /mnt
$sudo reboot

Selesai suda.

15 comments:

  syarizat

November 25, 2009 at 8:09 AM

yang ni untuk 9.10 or 9.04?
jika 9.10 bagaimana pula?

  arepin

November 25, 2009 at 8:12 AM

hahaha.. mnde la ko ni wahai si admin.. sme je la.. da tls dari 9.04.. so 9.10 sme je la.. Grub2..

  syarizat

November 25, 2009 at 8:15 AM

ooo bkn ape.admin keliru la arepin.
sbb sblm ni admin rase dah try tp x penah jadik.hehe.

  arepin

November 25, 2009 at 8:18 AM

saya bole sahaja wahai admin.. pastikan mount partition ubuntu dahulu.. kemudian windows..

  syarizat

November 25, 2009 at 8:20 AM

ooo berkemungkinan sy silap mout kot arepin.byk kene blaja dari arepin nih.

  arepin

November 25, 2009 at 8:23 AM

ceh~~~ msok community OSDC... =)

  syarizat

November 25, 2009 at 8:24 AM

haha.aku tgh komen ngan otai osdc ler ni pin.

  zahir

January 2, 2010 at 8:23 AM

abg desa..cayalah...

  zahir

January 2, 2010 at 8:24 AM

cayalah abg desa...hehe

  zahir

January 2, 2010 at 8:25 AM

abg desa the best...zek dh xder...krg ahli terase...

  syarizat

January 2, 2010 at 10:07 AM

hehe.skunk ni ngan papa la eh

  wannz

March 23, 2010 at 6:17 PM

abg desa..
cmner nak dpatkan cd terbaru nie...

  syarizat

March 23, 2010 at 7:16 PM

wann boleh dapat kan disini utk ubuntu https://shipit.ubuntu.com/

  Prince of Noob

May 9, 2012 at 8:02 AM

penat gua cari solution, jumpa kat sini... good tutorial bro... done follow - Noob...

  syarizat

May 9, 2012 at 8:23 AM

Hahaha ni dah lama mengepost. Ade lg yg bukak tgk hahaha